sreda, 9. januar 2013

Smash book - domača izdelava osnove

Smash book je zelo priljubljena oblika dnevniškega zapisa. Seveda lahko kupimo že zato pripravljene zvezke, knjige. Lahko pa jih naredimo tudi sami.
Za začetek si bomo pogledali, kaj vse lahko uporabimo za izdelavo osnove.
  1. Velikokrat kupimo kaj, kar je shranjeno v lepi embalaži. Če jo shranimo, jo lahko uporabimo pri izdelavi osnove. Tu se skrivajo tri platnice, ki so varovale sedem listni blok dvostranskih papirjev (profajali v Lidlu). Pod črko A pa je že prikaz, kako sem jih razrezala jaz. Večje dele bom uporabila za sestavljanje osnove, manjše pa ..... tudi ekje v notranjosti.
  2. Lahko uporabimo dvostransko potiskane papirje, ki nam ostajajo, bi jih kje drugje težko uporabili. Prednost teh listov je, da jih lahko režemo zrcalno, da se vzorec nadaljuje na drugo stran.
  3. Pri tanjših, enostransko potiskanih listih, se lahko odločimo za zlaganje na polovico in jih kot takšne zlepimo skupaj ali pa tudi ne. Pod črko A so že zapognjeni in v mojem primeru -lepljeni.
  4. Uporabimo lahko črtaste, brezčrtne, karo .... liste iz raznih blokov, ki jih imamo doma. Jaz sem nekaj mojih pred vezavo tudi poštempljala z različnimi štempiljkami.
  5. (napaka, kaže spet 4 v zadnji vrsti) Katerega od listov lahko aluknjamo in tako ali drugače okrasimo. To je veliko lažje sedaj, kot pa, ko je knjiga/dnevnik že zvezan. Pod črko A lahko vidite, kako sem jaz izsekan del prepognila po celotni dolžini in ga zalepila, potem pa še okrasila s štempiljkami in risala črtice.
  6. Lahko uporabimo tudi ostanke koledarjev, revij... Ker so na zadnji strani ponavadi neugledni, jih prelepimo. Jaz sem jih z enobarvnim papirjem. Če pa gre za večje koledarje, lahko z njimi naredimo tudi tako, kot je napisano pod točko 3.
Preden zadevo tako ali drugače vežemo skupaj, si lahko izdelamo tudi žepe.
V prvi vrsti sem naredila žep iz popolnoma navadnega papirja, izrezan del pa ojačala s kartonskim izrezkom.
V drugi vrsti sem uporabila kos odpadne kuverte. Tudi tu sem izrez utrdila s kartonom. Na drugi fotografiji pa se vidi, da sem se tudi že igrala z risanjem.
Žepe lahko oblikujemo tudi iz enega kosa papirja. To so spodnji zatični žepi. Del žepa režemo nekolikoliko širše in ga zapognemo nazaj, dodamo lepilo in zalepimo. Na sliki sta po en večji in manjši.
Ker bo vezava žična, na zadnji strani zapiranje žepa ni potrebno.
Takole na kupčku izgleda vse, kar bom zvezala skupaj (poleg že zgoraj omenjenega). Dodala sem še nekaj manjših kartončkov, listov, kuvert. Tu so tudi prozorne mapice in dve (temno viola) vrečkici.
Za konec pa samo še pogled v nekaj odprtih strani notranjosti.
Pripravljen za "smetenje" ali uporabo vsega, kar nam pride pod roke. 

1 komentar:

  1. Ti si mojstrica, kako uporabit vsak kos papirja in odlično zgleda takole skupaj sestavljeno.

    OdgovoriIzbriši