torek, 5. junij 2012

Ideja: zbirna mapa

Prihod junija vedno naznani tudi konec nekekga obdobja. Seveda imam v mislih konec pouka, zaključek skupin v vrtcih, kjer nekateri vrtec tudi dokončno zapuščajo.
Ena taka hitra ideja za darilo vzgojiteljicam, učiteljicam (predvsem v nižjih razredih, prvi triadi) je tudi zbirna mapa.

Gre za skromno izdelane notranjosti, kompaktne platnice, bistvo pa so notranji žepi, kjer je vsakemu otroku namenjen en list ali dva žepka.


V takšne mape se velikokrat vložijo risbice otrok. Zato mora biti mapa velika, saj je večina teh risbic risana na A4 formatu. Jaz sem narezala različne barvne fotokartone v velikosti 33x22 centimetrov. Zaradi ležečega formata sem na daljši stranici dodajala tudi centimeter za vezave. Iz 200-220g papirja/kartona narežemo 33cm dolge in npr 20cm široke trakove. Po dolžini jih prepognemo na polovico in na eno krajšo stran tik ob robu dodamo dvostranski lepilni trak, ki naj bo ozek. Lahko seveda lepimo tudi s kakšnim od tekočih lepil, ki imajo tanek nanos.

Eno ali obe strani žepov lahko poljubno poštempljamo (kot jaz) porišemo, popišemo ... ni pa dobro, če lepimo preko dodatne papirje in neke 3d elemente, saj je spodnji del mape zaradi narejenih žepov precej debelejši kot zgornji del. Naredila sem po dve črti za ime in priimek in dodala simbol slončka, zaščitni znak skupine(prva stran, za skupinsko fotografijo, je drugačna).
Potem "Žep" nalepimo na barvno osnovo(barvno osnovo položimo v sredino zapognjenega dela in skrajno desno prilepimo na obeh straneh v tanki liniji) . Tako imamo žepek spredaj in zadaj. Na desni strani je lepljen, leva stran pa ga bo "zaprla" z vezavo.
Preden pride na vrsto vezava, je potrebno izdelati še prvo stran, za zadnjo stran pa samo dodamo trši karton (jaz sem dodala črnega 500gramskega). Prvo stran izdelamo samo toliko, kolikor nam je potrebno zaradi vezave. Vse ostalo pa naredimo po končani vezavi (različne dekoracije, napise...). Dobro je, če na prvo stran dodajamo več papirjev v plasteh, saj jo tako ojačamo, naredimo bolj trdno. Sama sem uporabila tri plasti.

Različne mape na kupčku. Hitro darilce, za katerega potrebujemo zgolj veliko materiala, samo delo pa ni zapleteno.

2 komentarja:

  1. Takih daril so učiteljice (po izkušnjah sodeč, ko je še moj sin hodil v šolo) najbolj vesele.

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako lepo :) Sem učiteljica in ja, super so taka darila :)

    OdgovoriIzbriši