sreda, 30. maj 2012

Piramidna tehnika

Piramidna tehnika je podobna gradnji piramid. Seveda le po zunanjem videzu. Enake kose papirja namreč obrezujemo (manjšamo) in jih skupaj lepimo s penastimi blazinicami ali še večkrat penastim trakom. Tako "zgradimo" svojo lastno papirno piramido.
piramidna 10
Praviloma s piramidno tehniko ustvarjamo enakomerno sestavljanje. Vendar pa v čestitkarstvu to že davno ni več pravilo. Vse je prepuščeno naši domišljiji.

Kaj potrebujemo? Potrebujemo več enakih motivov. Jaz sem se za prikaz poslužila kar starih razglednic. Ker sem imela zgolj po tri enake, bo moja "papirna piramida" nizka. Običajno pa med seboj sestavljamo med 5-7 plasti.
piramidna 1-horz
Izbrani motiv obrežemo tako, da ga postopno zmanjšujemo. Z ravnimi črtami(lahko seveda zmanjšujemo tudi krog), ne tako kot pri 3d tehniki, kjer obrežemo le del motiva. Tako dobljene dele polepimo s penastim trakom in zlepimo skupaj, da dobimo piramido, ki smo si jo zamislili ali pa nam le takšno dopušča sam motiv.Tako dobimo kose, ki izgledajo približno tako, kot oni na prvi fotografiji. Pri lepljenju moramo natančno paziti na ujemanje motivov: nevidno morajo prehajati drug v drugega, spreminja se samo višina.
Preden pa jih bom dodala na voščilnico, še en  podatek.

Poznamo tudi "Invertno piramidno tehniko", kjer motiv obravnavamo ravno nasprotno: motiv se vse bolj razkriva proti dnu. Sredinska fotografija pa prikazuje ostanek, ki nastane pri invertni piramidni tehniki. Tudi tega bomo uporabili.
pim3
To prvo nisem lepila "klasično", pač pa sem motive lepila tikoma na dva stranska robova(levo in zgoraj).

Druga je lepljena v klasičnem stilu, z enakomernim odvzemanjem motiva z vseh strani.

Tretja pa je tako imenovana "invertna piramidna", kjer se sam motiv veča proti dnu in dviga ob robovih.

Pa še ostanek ..... le tega sem uporabila tako, da sem preostala dva motiva lepila na enobarvni karton in ju potem sestavila skupaj s penastim trakom. To lepljenje na neko ozadje (največkrat enobarvno), lahko uporabljamo pri prav vsakem sestavljanju piramidne tehnike.
Namigi:
  • Kadar piramidno tehniko oblikujemo sami na računalniku, je smotrno, da dele ki niso vidni, po sestavljanju, ne barvamo, ne trošimo barve. Preproste te dele zabrišemo oz narišemo brezbavne kvadrate, pravokotnike, kroge.....
  • Vedno se lahko poigramo z različnimi oblikami in ne zgolj klasičnimi. Vendar pa je tam delo nekoliko bolj zahtevno.

Ni komentarjev:

Objavite komentar